Diagnostic
Dignosticul se bazează pe existenţa plăcii fibroase sub tegumentul penisului decelată de pacient si confirmată de medicul specialist urolog.. Din discuţiile cu pacientul se obţin informaţii privind debutul bolii, gradul de încurbare a penisului în erecţie, prezenţa durerii, precum şi eventuala disfuncţie erectilă.Pentru evaluarea încurbării penisului în timpul unei erecţii fiziologice se recomandă pacientului să-şi fotografieze penisul aflat în erecţie de sus şi din lateral.
Se vor identifica deasemenea factorii de risc pentru apariţia disfuncţiei erectile cum sunt: diabetul, hipertensiunea arterială şi hiperlipidemia.
Prin palpare se va evalua prezenţa plăcii, localizarea şi mărimea acesteia şi tot acum se măsoară lungimea penisului în stere flască şi in timpul tracţiunii.
Un loc important în evaluarea bolii Peyronie îl au explorarile ecografice simplă şi Doppler duplex. Explorarea ecografică simplă oferă informaţii privind localizarea, întinderea şi eventuala calcificare a plăcii fibroase. Explorarea Doppler duplex se face cu penisul în stare flască şi în erecţie farmacologică ( produsă prin injectarea unei substanţe în corpii cavernoşi).Cu această ocazie se determină cu exactitate direcţia şi gradul încurbării, precum şi influenţarea de către placa fibroasă a circulaţiei sângelui în arterele cavernoase şi sistemul venos, evidenţiindu-se o eventuală insuficienţă arterială sau disfuncţie veno-ocluzivă, cauze de disfuncţie erectilă preexistentă sau determinată de boala Peyronie.
În funcţie de aceste informaţii medicul urolog va stabili tratamentul adecvat fiecărui caz în parte.