Situaţia actuală a Chirurgiei hipospadiasului în România

Ce presupune Chirurgia Hipospadiasului.

Operațiile pentru corectarea anomaliilor existente în hipospadias reprezintă o provocare în orice colț al lumii, pentru oricare chirurg supraspecializat în chirurgia reconstructivă genitală la bărbat, indiferent de specialitatea de baza (chirurgie pediatrică, urologie sau chirurgie plastică). Statistic rata succesului funcțional și/sau estetic poate fi apropiată de 100%, dar NICIODATĂ 100%! Chirurgia hipospadiasului este o chirurgie de mare finețe în care limita dintre succes și eșec este extrem de mică. Anomaliile anatomice ale hipospadiasului prezintă diverse variații, astfel că aproape fiecare copil afectat are propriul hipospadias. În cazul reintervențiilor, la aceste variații anatomice se adaugă modificările rezultate în urma operațiilor anterioare, ceea ce face rezolvarea hipospadiasului și mai dificilă! Ce face diferența dintre rezultatele obținute de chirurgii implicați în acest domeniu aparte al chirurgiei reconstructive? Sunt doi factori majori care influențează aceste rezultate: calitațile chirurgului și contextul în care se formează și operează. Pentru abordarea cu succes a chirurgiei hipospadiasului CHIRURGUL trebuie să aibă pasiune (plăcerea de a face acest tip de intervenții, acceptarea eșecurilor ca o provocare pentru autoperfecționare și perseverența de a merge mai departe), răbdare, finețe în execuție și imaginație care să îi permită să lege mental etapele de reconstrucție care vor duce în final la un rezultat funcțional și estetic cât mai apropape de normal. În ceea ce privește cel de-al doilea factor, chirurgul trebuie să aibă de la cine să înveţe și să lucreze într-un SPITAL în care să existe condițiile necesare executării acestui tip aparte de intervenții la copil (medici specializați în anestezia și terapia intensivă a copilului, asistente antrenate în îngrijirea pre- și post-operatorie a copilului operat pentru hipospadias cu o bună înțelegere psihoafectivă a copiilor și părinților acestora,  timp suficient la sala de operație care trebuie să fie dotată cu instrumentar și materiale sanitare adecvate, de cea mai bună calitate, precum  și  o mare adresabilitate privind hipospadiasul, asigurându-se astfel peste 100 operații pe an). Formarea și perfecționarea unui chirurg în domeniul chirurgiei hipospadiasului se face în timp, prin studiu teoretic și practic  participând la diverse worshop-uri internaționale și efectuând  cât mai multe operații, iar perfecționarea odată obținută trebuie menținută tot prin studiu și schimburi de experiență internaționale periodice. Aceste aspecte impun din partea chirurgului interesat în chirurgia hipospadiasului o concentrare a activității predominent în acest domeniu care este considerat de experți ca o specialitate în sine: hipospadiologia.

 

Care este situția actuală în România?

Operațiile pentru hipospadias sunt efectuate predominant de către chirurgii pediatrii care, în Romania, trebuie să acopere întregul spectru al patologiei chirurgicale pediatrice, cei interesaţi neavând astfel posibilitatea să își concentreze activitatea preponderent pe problematica chirurgiei hipospadiasului.
De aici dificultatea de instruire teoretică și practică prin participare la workshop-uri internaționale axate exclusiv pe chirurgia hipospadiasului precum și numărul scăzut de operații pentru hipospadias efectuate pe an.


Deasemenea nu toate spitalele în care se operează hipospadias au întrunite toate elementele necesare enumerate pentru acest tip de operații. Această situație face ca rezultatele funcționale și/sau estetice obținute după operațiile pentru hipospadias să nu fie întotdeauna la nivelul celor raportate pe plan internațional, iar în unele cazuri mult sub un standard acceptabil. Pe acest fond, unii părinți care au copii cu hipospadias primar sau cu operații nereușite pentru hipospadias, ajung să facă efoturi materiale deosebite pentru a-și opera copiii de către medici străini, fie în afara țării, fie în Romania, în speranța că rezultatele obținute de aceștia vor fi mai bune, deși, după cum am arătat, nici un chirurg nu poate GARANTA rezultate 100%.


Pe fundalul acestei realități privind Chirurgia hipospadiasului în Romania,  la  Spitalul de Pediatrie MedLife din București există totuși un Centru pentru chirurgia hipospadiasului unde , împreună cu alți medici specialiști (Dr. Mihaela Avram - specialitatea chirurgie pediatrică, Dr Mihaela Ganea și Dr Fodor Adriana – specialitatea anestezie și terapie intensivă infantilă) și un grup calificat de asistente de sală de operație și îngrijire postoperatorie, efectuez în jur de 140 de operații pe an pentru hipospadias primar sau complicații după operații pentru hipospadias. Rezultatele obținute in cadrul acestui centru sunt similare celor publicate pe plan internațional, dar la costuri decente, corespunzătoare condițiilor economice în care trăim împreună în România de azi, copii, părinți, medici și asistente.

EVENIMENTE

CONSIDERAŢII PERSONALE

SITE-URILE MELE